بی اختیاری ادرار استرسی، از دست دادن غیرقابل کنترل ادرار هنگام سرفه، عطسه یا خنده است. هر فعالیتی که منجر به افزایش فشار در حفره شکمی شود ممکن است به بی اختیاری استرسی کمک کند. این زمانی اتفاق میافتد که عضلات کف لگن ضعیف شده و مثانه به پایینتر لیز خورده باشد. بی اختیاری استرسی ادرار یک بیماری شایع پزشکی است و قابل درمان است. ممکن است ابتدا فیزیوتراپی انجام شود که در صورت عدم موفقیت ممکن است جراحی لازم باشد.
دلایل بی اختیاری ادرار استرسی
شایع ترین علت بی اختیاری استرسی ادرار ناشی از تحرک بیش از حد گردن مثانه و مجرای ادرار پروگزیمال است که منجر به عدم انتقال افزایش فشار داخل شکمی به مجرای ادرار پروگزیمال می شود و از حفظ بسته شدن مجرای ادرار جلوگیری می کند. اختلالات اسفنکتر درونی ، همچنین می تواند باعث بی اختیاری ادرار استرسی شود.
عوامل خطر رایج عبارتند از:
- بارداری و زایمان طبیعی
- بلند کردن مکرر اجسام سنگین
- سرفه های طولانی مدت و مزمن
- چاقی
- زور زدن مکرر در هنگام ادرار یا حرکت روده
- یائسگی
روشهای پیشگیری و مدیریت علائم بی اختیاری ادرار استرسی
- وزن بدن را در محدوده سالم نگه دارید. با انجام این کار، وزن محتویات شکمی که به کف لگن فشار میآورند کاهش مییابد و از ضعیف شدن بیشتر کف لگن جلوگیری میکند.
- رژیم غذایی غنی از فیبر داشته باشید و ۸ لیوان مایعات در روز بنوشید.
- به دنبال درمان زودرس برای سرفه های طولانی مدت باشید.
- قبل از بلند کردن اجسام سنگین، تغییر وضعیت، سرفه یا عطسه، کف لگن خود را سفت کنید.
- انجام تمرینات کف لگن به خصوص در حین و بعد از زایمان یک روش موثر در جلوگیری از این وضعیت است.
فیزیوتراپی برای بی اختیاری ادرار استرسی
فیزیوتراپیست شما از طریق ارزیابی و معاینه فیزیکی وضعیت شما را ارزیابی می کند.
فیزیوتراپیست متخصص در سلامت کف لگن از شما سوالاتی در رابطه با مشکل نشت ادرار شما می پرسد. این برای تعیین شدت بیماری و درک شما از آن است. پس از آن، فیزیوتراپیست یک معاینه فیزیکی برای اندازه گیری قدرت عضلات کف لگن شما انجام می دهد.
بر اساس یافته ها، فیزیوتراپیست شما درمانی را متناسب با نیازهای شما ارائه می دهد.
فیزیوتراپی اولین خط درمان برای برخی از بیماری های ادراری مانند افتادگی اندام های ادراری و لگنی است. درمان فیزیوتراپی ایمن و غیر تهاجمی است و می تواند یک گزینه قبل از جراحی باشد.
تمرینات کف لگن برای تقویت عضلات کف لگن توسط فیزیوتراپی تجویز می شود و ممکن است شامل استفاده از مخروط های واژن و بیوفیدبک باشد.
تمرین ماهیچه های کف لگن رایج ترین درمان فیزیوتراپی توصیه شده برای زنان مبتلا به نشت ادرار استرسی است. همچنین در درمان زنان مبتلا به بی اختیاری مختلط و کمتر برای بی اختیاری فوری استفاده می شود.
مکملهای کمکی مانند بیوفیدبک یا تحریک الکتریکی نیز معمولاً در تمرین عضلات کف لگن استفاده میشوند. محتوای برنامه های تمرینی عضلات کف لگن بسیار متغیر است.
درمان تحریک الکتریکی از جریان های الکتریکی برای تقویت عضلات کف لگن استفاده می کند. اگر تمرینات کف لگن اثر کمتری داشته باشد، ممکن است توصیه شود.
فیزیوتراپیست شما را در یک بازه زمانی ماهانه یا کمتر شمار را بررسی می کند تا پیشرفت را زیر نظر بگیرد. برای شما یک برنامه ورزشی خانگی از تمرینات کف لگن تجویز می شود.
کلمات مرتبط :
بی اختیاری ادرار استرسی – درمان بی اختیاری ادرار – فیزیوتراپی کف لگن در مشهد – بیوفیدبک تراپی در مشهد